Marina Corta, Lipari's oude haven






Sicilië en de Eolische eilanden



back

Home
Reisverslagen
Fotoserie



2 tot 10 september 2006. Een acht-daagse wandelreis van Djoser staat deze keer op het programma. Voor het gemak heb ik een deel van de tekst uit de reis-informatie van Djoser gehaald. Hier en daar is het aangevuld met eigen tekst.

Dag 1 Amsterdam - Catania - veerboot naar Lipari

We vliegen met Lufthansa van Amsterdam via München naar Catania. Hier staan de busjes op ons te wachten die ons in ongeveer 2,5 uur naar de haven van Milazzo brengen. Na het verlaten van de luchthaven kunnen we de grote kegel van de Etna al zien liggen. We nemen hier de draagvleugelboot naar Lipari, het hoofdeiland van de Eolische archipel. Tijdens de boottocht gaat de zon prachtig onder. Tijdens de eerste boottochtBij aankomst in de karakteristieke haven zie je oude vissersboten en luxe jachten naast elkaar liggen en boven de stad troont het imposante kasteel. Aan de oude haven Marina Corta hebben we ons eerste diner.

Dag 2 Lipari - Vulcano; beklimming Gran Catere

Een veerboot brengt ons in een half uur varen naar het buureiland Vulcano, vernoemd naar Vulcanus, god van het vuur. Vulcano is meerdere malen uitgebarsten; de laatste grote uitbarsting was 100 jaar geleden. In 183 voor Chr. heeft er een grote eruptie plaats gevonden waardoor Vulcanello is ontstaan. Dit is de kleine vulkaan die je vanaf de haven kunt zien. Vulcano is hét voorbeeld van een volmaakt kegelvormige krater. We wandelen in ongeveer twee uur naar de kraterrand, Gran Catere (op 400 meter), waar de uitzichten over de Eolische archipel fantastisch zijn. Op heldere dagen kun je zelfs de Etna op Sicilië zien liggen. Na de afdaling van een uurtje kun je een geneeskrachtig modderbad nemen en jezelf schoonspoelen in het opvallend warme, azuurblauwe zeewater. Aan het eind van de dag nemen we de boot terug naar ons hotel op Lipari waar je op het strand lekker kunt bijkomen van je eerste wandeldag.

Dag 3 Lipari - veerboot naar Stromboli; beklimming vulkaan

Een boottocht van een kleine drie uur brengt ons naar Stromboli. Bij nadering van het eiland zie je de vulkaanwand hoog boven de zeespiegel uitsteken. De vulkaan bereikt een hoogte van 924 meter en je ziet bijna altijd een rookpluim boven de vulkaan hangen. Ook zie je rond de basis van de vulkaan een aantal kleine dorpjes met witte huisjes met prachtige bougainville.
Het prachtige contrast dat dit geeft met de donkere steen van de krachtige vulkaan erachter, kenmerkt dit eiland.
Als een vreemde eend in de bijt staat er echter ook een rood huis tussen. Hier zijn in 1949 opnamen gemaakt voor de film “Stromboli” met Ingrid Bergman van regisseur Roberto Rosselini.

We gaan eerst naar ons hotel. Laat in de middag maken we ons klaar voor de klim van de Stromboli-vulkaan met een ervaren berggids. We moeten 924 hoogtemeters overbruggen. Voor enkelen uit de groep is dit hun eerste grote klim. We worden streng gecontroleerd op onze uitrusting. Wie bijvoorbeeld geen zaklamp en hoge wandelschoenen heeft mag niet mee. De lokale klimorganisatie neemt geen enkel risico. Een aantal jaren geleden is er nog een uitbarsting geweest waarbij het hele dorp een maand geëvacueerd was. Men kon maar ternauwernood alle klimmers op tijd van de vulkaankegel afkrijgen.
Op de rand van de Stromboli vulkaanAl zigzaggend volgen we een wild pad omhoog met prachtige uitzichten over de kustlijn. Hogerop komen we door ruige lavavelden en een laatste klim volgt een bergkam van vulkanische as. Regelmatig worden we getracteerd op een serie enorme knallen die iedereen behoorlijk schrik aanjagen. Als je het voor het eerste hoort lijkt het alsof de vulkaan ieder moment kan exploderen.
We streven ernaar tot zonsondergang op de top te blijven om de gloeiende lava en vonken uit het oog van de krater te zien komen. Dit toont de ongelooflijke kracht die zich onder onze aardbodem bevindt. Het verloop van deze wandeling is geheel afhankelijk van de vulkanische activiteit. De duur van de wandeling kan variëren van vijf tot zeven uur, afhankelijk van hoe toegankelijk de kraterrand vandaag is. De afdaling vindt deels plaats in het donker, de zaklantaarn is bijna niet nodig omdat de volle maan veel licht geeft. De afdaling is zeer spectaculair omdat we via een dikke laag gruis honderden meters steil naar beneden gaan. Met iedere stap daal je een meter. Omdat het gruis nogal stoft heeft iedereen een mondkapje voor. Het laatse half uur gaan we door een soort rodelbaan van mul lavazand. Ook dit gaat weer razendsnel. Rond tien uur is iedereen weer beneden.

Dag 4 Stromboli - veerboot naar Lipari

We verlaten Stromboli en varen via Panarea terug naar Lipari. We stoppen op het eiland Panarea voor een wandeling van ongeveer twee uur naar de prehistorische stad Calajunco. In het dorp en op de smalle paden kunnen geen auto's rijden. Het is een wandelaarswalhalla.
Na aankomst op Lipari gaan we weer terug naar het reeds bekende hotel in Lipari-stad. ‘s Middags kun je op Lipari een interessant vulkanologisch museum bezoeken. Het museum schept een duidelijk beeld van de vulkanologie, geschiedenis en archeologie van het gebied. Je kunt ook meegaan met een optionele tour over het eiland. Je ziet dan onder andere de thermale baden van San Calogere, die het eiland in vroeger tijden bekendheid brachten en geniet onderweg van prachtige uitzichten op de omliggende eilanden. De middag is ook prima te gebruiken om op het strand bij te komen van de eerste wandelingen en je op te laden voor de komende.

Dag 5 Lipari - hydrofoil naar Milazzo - beklimming Rocca Novara - Zafferana, Etnea

De laatste boottocht van deze reis, van ongeveer 40 minuten, brengt ons terug naar Milazzo op Sicilië. Daar stappen we in onze minibusjes en rijden door vruchtbare gebieden waar citroenen, sinaasappels, kersen en pistaches groeien. Dit gebied bestond ooit uit gloeiende lavavelden. Onderweg, na 30 kilometer, stoppen we bij Rocca Novara waar je de mogelijkheid hebt om in totaal ongeveer drie uur de piek op 1340 meter te beklimmen. Na een inspannende klim word je beloond met schitterende uitzichten op de Etna. We vervolgen onze busreis en maken, na zo’n 2 uur, een korte stop bij de geologische kloof ‘Gole Alcantara’. De bizarre kloof is ontstaan toen de hete gesmolten lava in aanraking kwam met het koude water van de Alcantara rivier. We overnachten in Zafferana, Ernea, op de helling van de Etna. In ons hotel in Zafferana, Etnea is ook het diner inclusief. Tevens nemen we de komende 2 dagen de lunch mee vanuit het hotel, die ook inclusief is in de reissom.

Dag 6 Zafferana, Etnea; beklimming Etna-kraters en afdaling naar Valle del Bove
Dag 7 Zafferana, Etnea; wandeling langs de Etna-kraters uit 2002

Een beklimming van de Etna zal voor velen het hoogtepunt van de reis zijn. De Etna is de hoogste vulkaan in Europa; 130 uitbarstingen zijn vastgesteld. De uitstoot van gassen en dampen is een gewone activiteit van de Etna. We rijden in ongeveer 20 minuten met busjes naar Piano Provenzana. Vanaf hier rijden we in ongeveer 50 minuten verder met terreinwagens door een ruig gebied naar 2900 meter voor een wandeling van ongeveer zeven uur met een ervaren berggids. Onder voorbehoud van het weer en de vulkanische activiteit volgen we een steil pad naar het hoogste punt op 3300 meter; de oudste krater ‘Centrale’ en de grote krater ‘Bocca Nuova’ die is gevormd na de eruptie van 1968.

Wij hebben het geluk dat de Etna sinds zes dagen een kleine uitbarsting heeft. Alleen met een speciaal opgeleide gids mag je in dichtbij de lavastroom komen. Wij zijn de enige groep die hier rond loopt.
Op de website van de organisatie waar onze gids voor werkt kun je nog meer foto's en informatie over de Etna vinden.  http://www.guidetnanord.com/en/galleria.asp

Bij de galerij van 7 sept '06 vind je nog wat foto's van onze groep

Na een oversteek naar de zuidoostkrater uit 1971, bestaat je beloning uit een schitterend uitzicht over de noordkust van Sicilië en de Eolische eilanden. In de wintermaanden is de top bedekt met een sneeuwlaag en kan het erg koud zijn op de top. In het voorjaar kun je hier krokussen en viooltjes vinden, verstopt tussen het vulkanische puin. Vanaf hier dalen we af via Torre del Filosofia naar de ‘Valle del Bove’. Het dal op 900 meter is ontstaan door een enorme eruptie en was ooit een groene oase met weilanden, vandaar ‘dal van de runderen’. Het dal werd in 1991-1992 compleet met een nieuwe laag lava bedekt. Aan het eind van de wandeltocht pikt de terreinwagen je weer op bij ‘Rifugio Sapienza’ (op 1900 meter) en brengt je terug naar Zafferana, Etnea. De volgende dag gebruiken we voor een wandeling van vijf à zes uur door het dennenbos, naar de spleten van de uitbarstingen van 2002 en de verschillende kraters die hierbij zijn ontstaan. Minibusjes brengen ons in ongeveer 20 minuten naar het startpunt van de wandeltocht bij Rifugio Citelli op 1900 meter. We volgen de lavastromen naar beneden en je ziet wat er nu nog over is van het skioord Piano Provenzana. We worden aan het eind van de wandeling op 1400 meter opgepikt en naar ons hotel in Zafferana, Etnea gebracht.

Dag 8 Zafferana, Etnea – Catania - vlucht naar Amsterdam

Vandaag rijden we vanuit Zafferana Etnea in een uur terug naar Catania voor onze terugvlucht met Lufthansa via München naar Nederland.


top

                                                                                           





Vliegroute

Reisroute


Op de achtergrond ligt de Etna